10 Mart 2014 Pazartesi

Hafta 2- E-Öğrenme Malzemesi Tasarlama ve Geliştirme Süreci

Öğrenme malzemelerinin kilit noktalarından olan ve genellikle ADDIE modeli üzerinden gerçekleştirilen tasarım sürecini aşağıdaki kaynaklar yardımıyla özetleyeceğim.
  • M.E. Mutlu, A. Hakan (Ed.), Eğitim Biliminde Yenilikler (Eğitimde Yeni Teknoloji Kullanımı), 178-205 pp., Eskişehir, Anadolu Üniversitesi Yayınları, ISBN:978-975-06-1453-8, 2013 (http://e-ogrenme.anadolu.edu.tr/eKitap/SOB202U.pdf) (Ünite 7: Eğitimde Yeni Teknoloji Kullanımı bölümü okunacak, ünitenin "e-Öğrenme Sisteminin Tasarlanması ve Geliştirilmesi" bölümü daha sonraki İngilizce kaynaktan yararlanırken kavramlarla Türkçe dilinde tanışma olanağı sağlayacaktır, Sayfa: 195-199)
  • E-learning methodologies - A guide for designing and developing e-learning courses, Part I – Introduction, Sayfa: 7-26. (http://www.fao.org/docrep/015/i2516e/i2516e.pdf‎)


Özet
E-öğrenme malzemesinin tasarımı ve geliştirilmesi ekip çalışmasıyla, sistematik bir biçimde yürütülmesi gereken zorlu bir süreçtir.  Bu süreci kolaylaştırmak için kullanılan bir çok model vardır. Fakat, bunların içinde en yaygın kullanılan ADDIE (Analysis-Design-Development-Implementation-Evaluation) modelidir. Tasarıma başlanırken ilk yapılması gereken hedef kitle, ihtiyaç ve içerik gibi analizlerin yapılmasıdır. Analiz sonuçlarına göre karar aşaması olan tasarıma geçilir. Bu kısımda  kazanımlara,  yaklaşıma(açıklayıcı-keşfedici), hangi kanal aracılığıyla iletileceği gibi konulara dair micro ve macro düzeyde kararlar alınır. Geliştirme sürecinde verilen kararlara göre e-öğrenme malzemesi içerik uzmanı öğretim tasarımcısı ve teknik ekiple geliştirilir. Ortaya çıkan ürün ise uygulama aşamasında pilot çalışma olarak uygulanır. Son basamak olarak pilot çalışmanın değerlendirmesi görülse de süreç içinde aslında hep değerlendirme vardır. Süreç içindeki değerlendirmeler biçime dönük değerlendirmelerken, bütüncül değerlendirme tüm aşamalar tamamlandıktan sonra yapılır. Bütün aşamalardan başarıyla geçen e-öğrenme malzemesi artık kullanıcalarla tanışmaya hazırdır.
Bu konuyla ilgili detaylı anlatım için buraya tıklayarak sunumuma ulaşabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder